En lämplig situation för terapihunden + mail från en anhörig !

I förra veckan då jag just påbörjat ett arbetspass på avd 6 på Mårtensgården blev jag ombedd av en undersköterska att besöka en man som just flyttat in på avdelningen. Detta gladde mig verkligen, då jag välkomnar alla initiativ från personalen att spontant be oss medverka  i situationer där de tror att vi kan göra nytta. Det är verkligen roligt att upptäcka att personalens känsla för hur och när de kan använda sig av mig och Bruna bara ökar med tiden.  Ju mer personalen styr vårt arbete genom remisser och med att spontant be oss om hjälp i specifika situationer, dessto mer effektivt och roligt blir vårt arbete. På Mårtensgården utvecklas vårt samarbete med vårdpersonalen ständigt.

Att flytta in på ett boende är en process som många gånger kan upplevas nervöst och oroligt av såväl den boende själv som dennes anhöriga. Då kan många gånger insatser från ett Terapihunds-team lindra/minska den stress som kan uppstå och på så sätt underlätta i situationen.

Bruna och jag gjorde ett kortare spontanbesök hos mannen och hans dotter som var på besök. Jag upplevde besöket som lyckat och uppskattat av de båda vi mötte. Att mannen gillade hundar gick inte att missta sig på. Jag avslutade mötet med att fråga om han ville ha en ”kram” av Bruna innan vi skiljdes. Han svarade ja, blev nog lite överraskad (men inte rädd) då Bruna reste sig på bakbenen och lade frambenen mot hans bröstkorg och nosade noggrant över hela hans ansikte (utan att slicka). Det leende som efter den ”kramen”spred sig över mannens ansikte var en fröjd att se.

Den positiva feedback jag så ofta får från de boende i form av ord, kroppsspråk och liknande är mer än nog för att känna motivation för mitt arbete. Men självklart blir det ännu lite roligare då även anhöriga är positiva. Denna gång fick jag det skriftligt.

Några dagar efter besöket fick jag ett mail från mannens dotter, mailet kan du ta del av här nedan-

Hej Håkan!

Ett stort tack för din och Brunas insats i förra veckan när min Pappa just flyttat in på Mårtensgården, dagen innan vi träffade er! Ni gjorde vår dag!

Pappa var orolig och förvirrad (jag med) så att få glädje, lugn och stimulans från ert besök gjorde oss mycket gott! Pappa har just brutit höftleden och tvingats flytta från ett serviceboende med en dags varsel så allt kändes kaos och ledsamt men så kom Bruna som en solstråle. Pappa har flera gånger sagt hur roligt det var med hunden. Jag hoppas verkligen att ni får fortsätta på Mårtensgården!

Allt gott, ni gör en toppen insats!

På återseende!

Med vänlig hälsning

Anhörig

”Hon som kramade mig” blev kommentaren från mannen vid vårt andra möte.
I situationer där oro och ängslan sannolikt uppstår, kan många gånger insatser av en Terapi/vårdhund göra påtaglig skillnad.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på En lämplig situation för terapihunden + mail från en anhörig !

  1. Pia skriver:

    Vad roligt för både dig och bruna. Ha en bra helg Kram

  2. Tack Pia, detsamma önskar vi dig.

  3. Eva Grüner skriver:

    Hej Håkan! Det är så härligt att ni kan glädja så många. Ni behövs och ni gör underverk. Ha det så gott! / Eva Grüner

  4. Anonym skriver:

    Vad fint jag blev verkligen rörd har man haft anhöriga på annat boende så vet man hur mycket det betyder med kontakten av ett djur. Charlie var alltid med mig när vi hälsade på mamma, det gladde både henne o de andra boende.

Kommentera gärna om du vill