Håkan och hundarna

Håkan och Bruna

Håkan och Bruna

Jag, Håkan Svensson är 70 år ung och har en lång och varierad arbetslivserfarenhet bakom mig. Jag har gymnasial utbildning och mer än tio års erfarenhet av vårdarbete inom olika LSS-verksamheter, där jag mest arbetat med vuxna och äldre. Jag har även arbetat med tonåringar och neuropsykiatriska diagnoser, samt inom missbruksvården, då som chef för ett kommunalt boende. Under många år arbetade jag som utbildnings- och organisationskonsult. I detta arbete var jag främst inriktad på grupp/ ledarskapsutveckling, kommunikation och organisationsförändring. Som grundutbildning för mina utbildnings och konsultuppdrag har jag en treårig beteendevetenskaplig och pedagogiskt inriktad högskoleutbildning.

Min upplevelse är att hunden ofta har en avgörande betydelse för att ge viljan tillbaka till patienter som tycks tappat den. Viljan att leka en liten stund, viljan att gå lite längre, viljan att samverka med andra lite mer, ja helt enkelt viljan att leva lite längre. Jag tror på samspelet mellan djur och människa och framförallt djurens naturliga och fantastiska förmåga att läsa människans kroppsspråk och anpassa sig därtill. Jag tror på att arbete med djur i vård och skola är något som kommit för att stanna, utvecklas och öka med åren.

Bruna är en Labrador retriver som är född i januari 2014. Hon är en hund som tränats från det hon var liten till att bli en social och aktiv hund med ett gott språk både emot hundar och människor. Bruna är frisk och kry, både psykiskt och fysiskt. I likhet med de flesta sociala tjänstehundar genomgår hon årligen en veterinär-besiktning (hälsokontroll). Då hon arbetar är hon fokuserad på att vara lugn och följsam. För att klara det har hon ett aktivt och fartfyllt fritidsliv, hon älskar att fånga en flygande frisbee, olika sökaktiviteter, bada och simma, agera draghund etc.

Bruna sex år. Bilden tagen vid ett av många fysträningspass ute i skogen.

Hon kan ibland vara lite småbusig och älskar att stå i centrum och locka fram skratt hos människor, samtidigt som hon är lugn och kontaktsökande när omgivningen kräver det. Under utbildningen till Terapihund tränades Bruna i olika miljöer med störningar och hon har fått möta olika människor i olika åldrar.

Bruna som draghund

Bruna bjuder ”människovalp” på åktur

Mio är en Staffordshire Bullterrier som föddes i mars 2017.

Mio är alltid full av energi som smittar av sig. Hon är en glädjespridare av rang, ständigt full av bus och upptåg…

Mio kom till oss endast 8 veckor gammal. Hon har sedan dess fostrats och tränats med målsättningen att även hon ska bli en tjänstehund inom äldreomsorgen. Hennes förutsättningar är inte lika givna som Brunas, men hon har utvecklats positivt även om det går ganska långsamt ibland. Hon har  fått möjlighet till tidig och riklig praktik, då hon ibland fått följa med Bruna och mig på de äldreboenden där vi arbetar.

Mio examinerades som Besökshund och Social tjänstehund i april 2019. Efter en lång inskolning då hon fick göra sporadiska inhopp som praktikant är hon nu en stor tillgång och kompletterar Bruna i jobbet. Mio är med på alla arbetspass, hon har med tiden blivit en oumbärlig resurs på de äldreboenden där vi är verksamma.