Ny artikel om vår verksamhet

Denna gång uppmärksammas vi i lokalpressen. I tidningen Mitt i, Huddinge/Skärholmen finns denna artikel –

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Nu är vi “ombord” på Skutan

Ja, nu känner vi oss som “hemma” på Skutan. Vi har hunnit bekanta oss med lokalerna och även med en del av de boende samt vård/omsorgs personalen. Introduktionen har funkat utmärkt tack vare arbetsterapeuten Silvia som hela tiden engagerat sig för oss på ett utmärkt sätt. Silvia kommer även fortsättningsvis vara vår kontaktperson på boendet framöver, men nu är vi i hög grad självgående. Vi har redan fått en hel del remisser från personalen och påbörjat arbetet med dessa. På en av remisserna beskrevs målet med vår insats så här – “förbättra handmotorik/bibehålla handstyrka”. Vi låste in hundgodis i små lådor som sedan Bruna själv fick lista ut hur man öppnar för att komma åt godiset. För kvinnan blev denna aktivitet samtidigt träning av såväl finmotorik som koncentration.

Finmotorisk träning, kul

Även om kvinnan uppskattade övningen med att gömma godis åt Bruna så “slår” det inte mys-stunden vi arrangerade därefter. Tyvärr får jag ju inte filma ansiktet på kvinnan, men jag kan försäkra att hennes ansiktsuttryck inte gick att missförstå. Hon “strålade” som solen…

Mysstund med Bruna, roligare

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Introduktion på Skutan

Idag började jag och Bruna arbeta på ett för oss nytt äldreboende. Boendet är beläget i Flemingsberg, kallas för Skutan och drivs av Attendo. En gång per vecka, varje tisdag eftermiddag besöker vi Skutan framöver. Vi började med en “mjukstart”, korta besök på nästan samtliga avdelningar för att bekanta oss med både lokaler och människor. Det lär komma fler blogginlägg från Skutan framöver, nu prövar vi oss fram i syfte att finna effektiva arbetsrutiner som passar oss alla.

Som vanligt uppskattades Bruna av de boende. Många ville ha henne så nära som möjligt…
Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer

Hipp hipp hurra, Bruna blir sju i da….

Även Mio uppmärksammas då Bruna fyller år. Självklart får Bruna något på Mios födelsedag, på så sätt känner ingen sig åsidosatt.

7 år

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Bruna blir riks-kändis…

När Nyhetsbyrån TT gör reportage, kan spridningen bli mycket omfattande. Idag finns en artikel om vår verksamhet publicerad i en stor mängd dags och kvällspress över hela landet. Här är en länk till artikeln som publicerats i Aftonbladet –

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zggVg4/terapihunden-bruna-lockar-fram-motivationen

Vår förhoppning är naturligtvis att vi kan inspirera till att fler Terapihunds-team blir verksamma på våra äldreboenden.

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

ÄNTLIGEN, är besöksförbudet hävt.

Det är nu nästan ett halvt år sedan vårt senaste besök på Ekehöjdens äldreboende. Både Bruna och de boende vi mötte visade stor entusiasm och glädje under gårdagens besök. Vi hann med både lek och spel med tärning och bollar, samt en hel del smek å kel och närkontakt naturligtvis.

Under pandemin är fysisk närkontakt en “bristvara”. Just nu är kanske kontakten med Bruna än mer betydelsefull…

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

SEMESTER

Det känns lite märkligt att ta semester eftersom vi faktiskt inte jobbat sedan mitten av mars då besöksförbudet började gälla. Men semester ska vi ha, även om den blir lite annorlunda i år som så mycket annat under pandemin.

Ett av mina sex barnbarn och Bruna kollar in Drottningholms slott. Båda är väldigt glada i att åka båt och bada i Mälaren.
Hundarna lider nog minst av att vi människor ändrat vårt sätt att umgås. Istället har de fått ovanligt mycket promenader på nya ställen, oftast i skog och mark men även vid för oss nya sjöar som hundarna fått bada i. Dessa utflykter tar ibland hårt på krafterna och då somnar de två kompisarna lätt på kvällen i sin gemensamma bädd.

Självklart längtar vi efter att få komma tillbaka i arbete igen, i mitten av augusti är semestern slut. Hörde nyligen på nyheterna att regeringens beslut om besöksförbund på äldreboenden gäller hela augusti ut, så innan dess lär vi inte komma i arbete. Pandemins forsatta utveckling blir avgörande. Vi får helt enkelt avvakta och ha tålamod…..

TREVLIG SOMMAR önskar vi er alla.

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Oj, jag glömde att berätta för Bruna…

Fem minuter efter den tid då vi normalt brukar ge oss iväg till Ekehöjden kom hon med tjänstetäcket i munnen och satte sig framför mig. Ska vi inte gå nu Husse?, tycktes hon säga. Hon har en “inbyggd klocka” när det gäller både mat och arbetstider.

I förra veckan meddelade chefen på Ekehöjden att man tillsvidare infört besöksförbud på boendet. Förbudet gäller även för externa konsulter, dit jag och Bruna räknas. Syftet är naturligtvis omsorg om de boende p g a Corona virusets härjningar. Hur länge förbudet kommer att gälla vet nog ingen just nu. Samtidigt som det känns bra att de boende skyddas så långt det är möjligt, så längtar vi redan nu efter den dagen då vi får komma tillbaka till Ekehöjden .

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Bruna på barnkalas…

Mitt äldsta barnbarn Elsa har nyligen fyllt 10 år. Hon ville ha hjälp av mig och Bruna med att delta i hennes barnkalas som hon i år döpt om till “hundkalas”. Självklart ställde vi upp, och genomförde olika aktiviteter tillsammans med åtta tioåriga flickor under en dryg timma. Vi lät Bruna visa lite av vad hon kan på flera olika sätt. Hon fick en knepig uppgift att lösa på egen hand, sedan visade hon hur man kan spela både “hundbowling” och “hundbingo” tillsammans med alla flickorna. Sedan hade Elsa (helt själv) anordnat en tipspromenad med frågor som alla handlade om hundar på något sätt. Godispåsar tillhör väl de flesta barnkalas. Lite mer ovanligt är det nog att det är en hund som delar ut påsarna, men det blev naturligtvis Brunas uppgift på detta kalas. Tror nog att flickorna gillade Elsas ide med “hundkalas”. Jag och Bruna hade iallafall en rolig stund med åtta positiva tjejer.

Här gömmer vi och låser in lite hundgodis så att det blir knepigt att öppna och komma åt det goda.
Här löser Bruna uppgiften. Det gick fort, men så har hon ju också utbildning…
Här spelar vi bowling med Bruna. Alla flickor lyckades få en så kallad “strike” med Brunas hjälp.

Publicerat i Uncategorized | 4 kommentarer

Ett utmärkt tillfälle för remiss till terapihundteamet…

Att själva inflyttning på ett äldreboende kan upplevas som något av ett trauma för en gammal människa är inte svårt att föreställa sig. Plötsligt är allt som är invant, både miljö och människor borta och ersätts av nya/främmande lokaler, människor, ljud och lukter samt mycket annat.

Om den nyinflyttade är positiv till hundkontakt kan insatsen från ett terapihundsteam göra skillnad. Linda, sjuksköterska på Ekehöjden gav oss en sådan remiss för ett par veckor sedan. Med Brunas hjälp har det varit lätt att motivera den nyinflyttade mannen till fysisk aktivitet av olika slag. Att motivera till social samvaro med andra boende är inte hellre svårt då Bruna är den de gärna samlas runt. Även om vår insats inte “löser allt”, så är jag övertygad om att det positivt påverkar en inflyttnings-process som kan upplevas som svår av många.

De har redan skapat relation. En gång i veckan ska de mötas en tid framöver.
Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer