Att ligga still och lugna en orolig själ…..

Det blev ett av uppdragen som Bruna utförde idag. Den gamla kvinnan (95 år) var orolig och svår att kommunicera med idag. Det blev inte många ord sagda, men kontakten mellan hunden och kvinnan var lite”magisk” att beskåda. Efter en kort stund av närkontakt fick kvinnan ett par varma slickar av Brunas tunga på sin ena hand. Då pressade hon fram, tyst men hörbart, ”du tycker i alla fall om mig”.

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Ombord på Skutan igen

Efter ett långt sommaruppehåll började vi jobba idag. Det blev ett kärt återseende för flera av de boende, även nya bekantskaper inleddes då vi mötte några som var nyinflyttade. De flesta hade glömt vad jag heter, men att hunden heter Bruna det mindes nästan alla.

Att under en kort liten stund få ha Bruna helt för sig själv och känna hennes huvud vila tungt i sitt knä, är något som de flesta boenden önskar då vi kommer.

De här två har med tiden utvecklat en alldeles egen och speciell relation. Båda njuter av samvaron. Trots ett långt uppehåll var det tydligt att de mindes sina tidigare möten.

De hittade varann direkt igen, i såväl livligare aktiviteter som i lugna likt den på filmsnutten här bredvid.

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Bruna blir ”Youtube-stjärna”

Då vår uppdragsgivare Attendo, bad om vår medverkan i ett marknadsföringsprojekt så ställde vi självklart upp. Resultatet kan du titta på här – https://www.youtube.com/watch?v=EKiqmi-A5Es

Det blev en riktigt bra filmsnutt tycker vi själva

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sjögång på Skutan…(när Mio klev ombord)

I tisdags var det sista arbetspasset på Skutan innan sommaruppehållet. Denna dag fick lilla Mio följa med. Som vanligt då Mio medverkar höjdes energinivån något. Hon lyckades som alltid charma alla hon mötte. Hennes glada uppsyn och energi smittade de boende som var närvarande. ”Det blir ju dubbelt så roligt med två hundar”, löd en av kommentarerna från en av damerna på avd 1.

Under en dryg timma underhöll de en grupp av de boende ute på Skutans fina innergård. Med bollekar, tärningsspel, dragkamper samt uppvisning av diverse konster och tricks lockades många till skratt.

Efter underhållningen på innergården tog hundarna ”slut”. På avd tre, tog dom en välförtjänt vilostund på golvet i dagrummet. Bruna tyckte att Mios rumpa fungerade utmärkt som huvudkudde åt henne.

Under tiden hundarna sov en liten stund så var de boende desto aktivare. De pratade i mun på varann, delade med sig av minnen om egna hundar och njöt av åsynen av de sovande kompisarna på golvet.

Efter den korta vilan piggnade båda till igen, vi avslutade passet inne på en av de boendes egna rum. Här fortsatte hundarna med sina lugna ”kamplekar” ivrigt påhejad av kvinnan vi besökte.

Mio är intensiv när hon leker. Bruna har dock lärt henne att inte överdriva. Numera vet Mio var gränsen för Brunas tålamod går.

Mina hundar älskar varann och delar på det mesta. Även en tennisboll försöker dom dela…

På sommaren bär både Husse och hundarna ofta en solhatt. Som ni ser så har Mio vissa problem att ”bära upp” sin.

Vi önskar alla en trevlig sommar och semester. Vi är tillbaka på Skutan tisdagen den 17:e augusti.

Publicerat i Uncategorized | 4 kommentarer

Ny artikel om vår verksamhet

Denna gång uppmärksammas vi i lokalpressen. I tidningen Mitt i, Huddinge/Skärholmen finns denna artikel –

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Nu är vi ”ombord” på Skutan

Ja, nu känner vi oss som ”hemma” på Skutan. Vi har hunnit bekanta oss med lokalerna och även med en del av de boende samt vård/omsorgs personalen. Introduktionen har funkat utmärkt tack vare arbetsterapeuten Silvia som hela tiden engagerat sig för oss på ett utmärkt sätt. Silvia kommer även fortsättningsvis vara vår kontaktperson på boendet framöver, men nu är vi i hög grad självgående. Vi har redan fått en hel del remisser från personalen och påbörjat arbetet med dessa. På en av remisserna beskrevs målet med vår insats så här – ”förbättra handmotorik/bibehålla handstyrka”. Vi låste in hundgodis i små lådor som sedan Bruna själv fick lista ut hur man öppnar för att komma åt godiset. För kvinnan blev denna aktivitet samtidigt träning av såväl finmotorik som koncentration.

Finmotorisk träning, kul

Även om kvinnan uppskattade övningen med att gömma godis åt Bruna så ”slår” det inte mys-stunden vi arrangerade därefter. Tyvärr får jag ju inte filma ansiktet på kvinnan, men jag kan försäkra att hennes ansiktsuttryck inte gick att missförstå. Hon ”strålade” som solen…

Mysstund med Bruna, roligare

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Introduktion på Skutan

Idag började jag och Bruna arbeta på ett för oss nytt äldreboende. Boendet är beläget i Flemingsberg, kallas för Skutan och drivs av Attendo. En gång per vecka, varje tisdag eftermiddag besöker vi Skutan framöver. Vi började med en ”mjukstart”, korta besök på nästan samtliga avdelningar för att bekanta oss med både lokaler och människor. Det lär komma fler blogginlägg från Skutan framöver, nu prövar vi oss fram i syfte att finna effektiva arbetsrutiner som passar oss alla.

Som vanligt uppskattades Bruna av de boende. Många ville ha henne så nära som möjligt…
Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer

Hipp hipp hurra, Bruna blir sju i da….

Även Mio uppmärksammas då Bruna fyller år. Självklart får Bruna något på Mios födelsedag, på så sätt känner ingen sig åsidosatt.

7 år

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Bruna blir riks-kändis…

När Nyhetsbyrån TT gör reportage, kan spridningen bli mycket omfattande. Idag finns en artikel om vår verksamhet publicerad i en stor mängd dags och kvällspress över hela landet. Här är en länk till artikeln som publicerats i Aftonbladet –

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zggVg4/terapihunden-bruna-lockar-fram-motivationen

Vår förhoppning är naturligtvis att vi kan inspirera till att fler Terapihunds-team blir verksamma på våra äldreboenden.

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

ÄNTLIGEN, är besöksförbudet hävt.

Det är nu nästan ett halvt år sedan vårt senaste besök på Ekehöjdens äldreboende. Både Bruna och de boende vi mötte visade stor entusiasm och glädje under gårdagens besök. Vi hann med både lek och spel med tärning och bollar, samt en hel del smek å kel och närkontakt naturligtvis.

Under pandemin är fysisk närkontakt en ”bristvara”. Just nu är kanske kontakten med Bruna än mer betydelsefull…

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar