25 år gammal och på toppen av sin fysiska utveckling…

Det sägs ju gå sju hundår på ett människoår . Bruna fyller fyra år i slutet av januari 2018 vilket alltså skulle motsvara en människa på 28 år.  Just nu är hon då ungefär att jämföra med en människa i 25-årsåldern.

Jag tror att detta sätt att räkna stämmer väldigt bra, då jag upplever hennes fysiska förmågor och färdigheter vara bättre än någonsin just nu. I arbetet som terapihund inom äldreomsorgen är det sällan hennes fysiska förutsättningar ställs på prov. Däremot är det ofta stora krav på psykisk stabilitet, starkt självförtroende, respektfullt och lugnt uppförande i alla (ofta knepiga och stressande) situationer i möten med de människor hon ställs inför.

En förutsättning för det lugn och stabilitet hennes arbete kräver är en fritid som ger möjlighet tömma energiresurser genom olika fysiska aktiviteter. Vi har prövat en mängd olika aktiviteter och med tiden är det två olika aktiviteter som Bruna mest tycks gilla. Det är olika typer av apportering samt olika sök uppdrag (uppletande av gömda föremål eller människa) som Bruna tycker är det allra roligaste som vi gör tillsammans. Hon går verkligen ”igång” på detta. Ofta tjuter och ylar hon av upphetsning då hon väntar på klarsignal för att få kasta sig iväg in i skogen för att söka upp något eller någon.

Apportering har vi tränat sedan hon var valp. Då hon vart fysiskt färdigvuxen (ca 1,5 år), började vi med apportering av flygande föremål (Frisbee). Detta är nu en aktivitet som Bruna utvecklat och blivit mycket duktig på. Frisbee-apportering ställer bland annat krav på god kondition, snabbhet och styrka, fokusering och precision. I filmklippet nedan kan du i ”slow motion” se Bruna i en av hennes favoritaktiviteter. Slow motion är nödvändigt om man ska hinna se, för här går det undan…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på 25 år gammal och på toppen av sin fysiska utveckling…

  1. Anonym skriver:

    Heja Bruna😘

  2. sanda skriver:

    Heja heja söta Bruna.

Kommentera gärna om du vill