Idag firar vi Brunas förlängda arbetstillstånd… och börjar tro på att kamphunden kan bli terapihund.

Så här funkar det – en ett-årig utbildning avslutas med skriftliga och praktiska prov och tester för såväl hund som hundförare. Godkänt resultat ger certifiering och behörighet till arbete inom vård och omsorg. Men certifieringen är tidbegränsad och efter två år måste en omcertifiering ske. Vid omcertifieringen är det hunden som fokuseras. Det är ingen självklarhet att hunden fortfarande är lämplig för arbetet efter två år. Mycket kan hända, t e x kan beteendeförändringar uppstå av olika anledningar som trauman etc. För mycket arbete kan göra att hunden inte tycker det är roligt längre.

Omcertifieringens syfte är naturligtvis både att värna kvaliteten på sociala tjänstehundar, men också att värna hundens hälsa och välmående. Personligen tycker jag att vi som arbetar med sociala tjänstehundar ska vara glada för att utbildningsanordnarna är noggranna med detta.

Annika Guri får en kram av Bruna. Annika är hundinstruktör/lärare samt även hundpsykolog och verksam vid Hundens Hus i Stockholm. Det var Annika som ansvarade för omcertifieringen av Bruna. Certifieringen gjordes i Brunas vanliga arbetsmiljö, som för dagen var på Högdalens Vård och Omsorgsboende.

Min tanke är att Bruna ska få arbeta lite mindre framöver. Förhoppningsvis kommer Mio att på börja sin utbildning till Terapihund under 2018. Tror ni att kamphundar kan fungera som terapihund ? Det tror jag, även om det kanske kommer att ta lite längre tid och kräva mer arbetsinsats från mig som hundförare.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Idag firar vi Brunas förlängda arbetstillstånd… och börjar tro på att kamphunden kan bli terapihund.

  1. Lisbeth skriver:

    Det ser vi fram emot, att Bruna kan få lite hjälp i sin goda gärning! Kommer säkert gå bra!

  2. Cristina skriver:

    Grattis Bruna och en kram till söta Mio❤️

Kommentera gärna om du vill