Två hundar = dubbel glädje

Mio får (som praktikant) då och då följa med Bruna till jobbet. Det är alltid uppskattat av de människor vi jobbar för. Idag fick hon följa med  till dagverksamheten Solrosen och sedan till Mårtensgården.

Kvinnan på bilden bor på Mårtensgården avd 5. Hon lyste som en sol under kontakten med hundar och fällde kommentaren ”två hundar är dubbel glädje”

Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Tur för Bruna att hon har Mio…

Bruna hade det riktigt tufft några dagar, men nu mår hon betydligt bättre. Tur att hon har Mio som ser till att hon tar det lugnt och är rädd om sig.

Labradorer är dumdristiga och oansvariga. Ibland till den grad att de skadar sig själv. Då får man helt enkelt lägga sig på dem så de håller sig lugna. Svårare är det inte. Hälsningar Mio

Publicerat i Uncategorized | 5 kommentarer

Aj aj aj, det där gjorde riktigt ont…

Stackars Bruna, hon skadade sig riktigt illa då hon skulle fånga den flygande frisbeen. Frisbeen for in i ett buskage och då Bruna fångade den hörde vi henne uppge ett otäckt tjut/skrik. Hon hade fått en gren/kvist i munnen som skadat henne illa i mun och svalg. Att undersöka henne där var inte lätt, så då vi avvaktat ett dygn så uppsökte vi veterinär.

Här sover Bruna fortfarande efter avslutad behandling

 

Vi blev tvungna att söva henne för undersökning och behandling. Vi fann ett djupt sår långt bak i svalget (5 cm minst). Efter rengöring blir det nu medicinsk behandling ett par veckor, smärtlindring och antibiotika. Trots allt hade vi tur i oturen, om hon skadat en artär kunde det slutat riktigt illa. Det vill jag inte ens tänka på.

Det blev en semesterresa med komplikationer. Tur att vi snabb fann en veterinär. Den här ambulerande kliniken åker runt i stora delar av Värmland

Publicerat i Uncategorized | 11 kommentarer

Sobaka nazyvayetsya Bruna

Det är ryska och betyder – Hunden heter Bruna.

Idag mötte vi en man som endast talade ryska. Att kommunicera blev inte lätt. Jag tog hjälp av min smarta telefon som snabbt översatte det jag skrev på svenska. Men mitt uttal blev nog inte så bra då mannen såg mycket frågande ut när jag försökte. Men då jag tryckte på en liten högtalarliknande ikon, hördes röst som på ryska uttalade det jag just skrivit på svenska. Ett leende spred sig i mannens ansikte då han nu förstod vad jag försökt säga. Det var verkligen inte lätt att kommunicera så här, men lite kontakt fick vi allt tack vare denna fantastiska teknik. I mötet mellan mannen och Bruna behövdes inga tekniska hjälpmedel, de fann varandra på några få sekunder. Bruna tycks kunna kommunicera obehindrat med alla nationaliteter…

I detta möte märktes inget språkligt hinder. Efter lite lek och ”bus” med hunden kröp Bruna upp i soffan och lade sig tätt intill mannen med huvudet i hans knä. Mannen talade hela tiden med Bruna, som lyssnade och verkade förstå allt han sa…

Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer

Tillbaka på Mårtensgården efter sommaruppehållet

Denna dag kändes det svårt att ”räcka till” åt alla. Många var de som ville få ha Bruna för sig själv en stund…

De har inte träffats sedan mitten på juni. Saknaden tycks varit ömsesidig.

Nu myser hon… blev kommentaren från mannen som själv ”lyste som solen”.

Publicerat i Uncategorized | 4 kommentarer

34 grader i skuggan…

Ja, det var vad termometern visade på just nu. Puuhh så varmt. Fast vi ska egentligen inte klaga, vi har dessutom semester några dagar till. Om du klickar på länken nedan, så ser du att Bruna inte ser ut att lida av värmen precis. Det lär bli många sådana ”hoppdopp” innan sommarn är över.

7D88970C-CF5E-49DF-8B66-79FF102C8B72

Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Semesterbild på Bruna

Så här kopplar en terapihund av på semestern…

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Sommaruppehåll och semester

I fredags gjorde vi vårt sista arbetspass på Mårtensgården innan sommaruppehållet.
Bruna lånar husses solhatt för att få lite semesterkänsla. Den första augusti är vi tillbaka på såväl Mårtensgården som dagverksamheten Solrosen i Rågsved. Trevlig sommar önskar vi er alla.

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Mycket utevistelse för de boende på Mårtensgården nu

Personalen ser till så att de boende ofta får komma utomhus nu för att njuta den fantastiska försommar vi nu upplever. Bruna och jag gör också vad vi kan för att bidra med utevistelser för de boende. Det har blivit många hundpromenader den senaste tiden. Vi promenerar ofta runt idrottsplatsen, ibland besöker vi torget i centrum. Ofta är vi som en liten karavan, först kommer en boende i rullstol som håller i Brunas koppel. Bruna anpassar takten och lunkar sakta bredvid rullstolen. Bakom oss kommer en (ibland två) av de boende med rullatorer i sakta mak. Vi pausar ofta på någon parkbänk om benen blir trötta. Vi börjar bli ”kända” i området nu, det märks eftersom många av människorna vi möter ler, hälsar och hejar glatt då vi möts. Det känns som om promenaderna blir trevligare ju oftare vi går.

Ibland är det helt okej att sova en liten stund på jobbet. I alla fall om man är en terapihund.

 

Även om man är labrador och väger ca 30 kg är inte svårt att vara knähund, tycker Bruna. Om man bara använder huvudet så går det utmärkt

Publicerat i Uncategorized | 5 kommentarer

Sociala tjänstehundar breddar sitt arbetsområde.

Vår, skola och omsorg är de arbetsområden i Sverige man vanligtvis förknippar den sociala tjänstehunden med. Nu kan vi även lägga till rättsväsendet som uppdragsgivare. Min kollega, Cia Lilja och hennes hund Vilja arbetade i förra veckan som vittnesstödjare på uppdrag av Solna Tingsrätt. I länder som USA, Canada mfl är detta inget ovanligt. Roligt att det nu sprider sig även till Sverige.

Vilja verkar vara helt lugn utanför sin nya arbetsplats.

 

 

Vittnesstödjare, det är jag det !

 

 

Här skänker Vilja lugn och trygghet till sin klient.

Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer