Semesterbild på Bruna

Så här kopplar en terapihund av på semestern…

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Sommaruppehåll och semester

I fredags gjorde vi vårt sista arbetspass på Mårtensgården innan sommaruppehållet.
Bruna lånar husses solhatt för att få lite semesterkänsla. Den första augusti är vi tillbaka på såväl Mårtensgården som dagverksamheten Solrosen i Rågsved. Trevlig sommar önskar vi er alla.

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Mycket utevistelse för de boende på Mårtensgården nu

Personalen ser till så att de boende ofta får komma utomhus nu för att njuta den fantastiska försommar vi nu upplever. Bruna och jag gör också vad vi kan för att bidra med utevistelser för de boende. Det har blivit många hundpromenader den senaste tiden. Vi promenerar ofta runt idrottsplatsen, ibland besöker vi torget i centrum. Ofta är vi som en liten karavan, först kommer en boende i rullstol som håller i Brunas koppel. Bruna anpassar takten och lunkar sakta bredvid rullstolen. Bakom oss kommer en (ibland två) av de boende med rullatorer i sakta mak. Vi pausar ofta på någon parkbänk om benen blir trötta. Vi börjar bli ”kända” i området nu, det märks eftersom många av människorna vi möter ler, hälsar och hejar glatt då vi möts. Det känns som om promenaderna blir trevligare ju oftare vi går.

Ibland är det helt okej att sova en liten stund på jobbet. I alla fall om man är en terapihund.

 

Även om man är labrador och väger ca 30 kg är inte svårt att vara knähund, tycker Bruna. Om man bara använder huvudet så går det utmärkt

Publicerat i Uncategorized | 5 kommentarer

Sociala tjänstehundar breddar sitt arbetsområde.

Vår, skola och omsorg är de arbetsområden i Sverige man vanligtvis förknippar den sociala tjänstehunden med. Nu kan vi även lägga till rättsväsendet som uppdragsgivare. Min kollega, Cia Lilja och hennes hund Vilja arbetade i förra veckan som vittnesstödjare på uppdrag av Solna Tingsrätt. I länder som USA, Canada mfl är detta inget ovanligt. Roligt att det nu sprider sig även till Sverige.

Vilja verkar vara helt lugn utanför sin nya arbetsplats.

 

 

Vittnesstödjare, det är jag det !

 

 

Här skänker Vilja lugn och trygghet till sin klient.

Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer

Saga (93 år), kvinnan som förhandlar med gud !

Då jag kommer in på Sagas rum sitter hon upp i sängen, hon har ett stort leende i ansiktet och viftar ivrigt med händerna för att jag ska komma närmare så vi kan samtala. Jag placerar Bruna bredvid Saga och sätter mig ner på sängkanten.

”Håkan, du tror nog inte jag är riktigt klok när du får höra att jag har börjat förhandla med gud. 

Som du ju redan vet så pratar jag ju med gud varje kväll och att jag alltid avslutar vårt samtal med att säga att han får hämta mig när som helst. Jag tycker ju att jag levt länge nog och är beredd. Men sedan en tid tillbaka har jag på tisdagar eller senast onsdagar bett om att han ska vänta någon dag med att hämta mig.”

Sedan berättar Saga, (samtidigt som hon fnissar och ser lite klurig ut) att orsaken till att hon börjat förhandla är att på torsdagar, då kommer Bruna på besök…

Saga (som egentligen heter något annat) kan man inte missta sig på. Både verbalt och fysiskt visar hon tydligt att hon njuter varenda minut av kontakten med Bruna på torsdagarna.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Två fyrbenta tandvårdsassistenter var behjälpliga idag…

Idag var Mio återigen med för att praktisera terapihundsarbetet. På Mårtensgården blev vi ombedda att försöka hjälpa till med en demenssjuk  patient som inte alls ville medverka i behandlingen. Terapihundens uppgift i en sådan situation är främst att bidra med lugn, värme och närhet. Att distrahera så att patienten fokuserar på annat än behandlingen som pågår är naturligtvis också bra. Bruna och Mio kompletterade varann och klarade därför sitt uppdrag med bravur. Bruna låg stilla i sängen, tätt intill sin patient och lät sig klappas, samtidigt busade Mio med med Husse på golvet vilket tog bort fokus på den behandling som pågick. Mio har mycket att träna på framöver, men hon har bra möjligheter till praktik och gör framsteg vid varje tillfälle.

Här ser ni Birgitta från Oral Care som klappar om hundarna efter avklarat uppdrag

 

Vid dagens sista arbetspass var Mio helt slut. Här sträcker hon ut sig på golvet och tar sig en välförtjänt ”powernap”. De boende är noga med att ”hyssja” på varandra… Mio får inte störas och så är hon söt när hon sover tycker de.

 

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Konkurrens kan vara lite gulligt ibland…

Ofta är det många som vill vara nära Bruna. Brukar därför ordna så flera får ”dela” på henne. Det uppskattas inte alltid av alla…

Kvinnan till höger i bild på filmklippet löser situationen till sin egen fördel, både handgripligen och verbalt. Ganska vänligt men bestämt ser hon till att får Bruna lite mer för sig själv.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

GLAD PÅSK önskar vi er alla

På långfredagen jobbade vi på Mårtensgården. Någon vårvärme har tyvärr inte kommit än, men solen var framme och med Brunas hjälp fick jag en av de boende med mig ut på en kortare promenad.

ÄNTLIGEN… blev kommentaren från mannen i rullstolen då han fick känna vårsolens värme mot ansiktet. Promenaden avslutades med en mysstund med Bruna.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Det blir bättre och bättre med tiden…

Att vara passiv och lugn är något som krävs i många situationer för en Terapihund. För lilla Mio är detta en stor utmaning. Men den lilla ”praktikanten” gör framsteg. Då hon i onsdags fick följa med till Mårtensgården funkade det över förväntan bra.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Skandinaviska Vård och Terapihundsföreningens 10-års Jubileum

I helgen deltog jag och Bruna i en två-dagars konferens på Nynäsgården i Nynäshamn. Här samlades hundar och hundförare från hela landet. Vi mötte kolleger  från Malmö i söder till Skellefteå i norr. Det blev två dagar av intressanta föreläsningar, erfarenhetsutbyten och god mat samt möjlighet att lära känna nya människor i branschen.

Från en av många föreläsningar på SVTH:s 10-års jubileum

Föreläsningarna gav en inblick i hur vitt skilda områden Sociala Tjänstehundsteam verkar – Vi fick t ex lyssna på dem som arbetade inom barncancervården, missbruksvården, äldreomsorgen, människor med ADHD och/eller Asperger diagnos samt även arbete med våldsutsatta och traumatiserade kvinnor.

De här tre små individerna förgyllde också dagarna för mig. De hade sin plats just framför mig och Bruna. De är av rasen Papillon och lyckades totalt charma både Bruna och mig

Dagarna gav mig både inspiration och en del tankeställare som säkert kommer att gagna mig i mitt fortsatta arbete. Även Bruna tycktes njuta  av de nya kontakter hon gjorde med såväl hundar som hundförare.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar