Stenmurklan är en dödligt giftig svamp. Mio (8 veckor) är inlagd på Södra djursjukhuset för behandling och observation i natt.

Så fort jag öppnade dörren då jag kom hem efter jobbet igår förstod jag att något allvarlig hade hänt. Jag möttes av min fru Eva som talade i telefon med någon, hennes ansiktsfärg och spända min avslöjade att något otrevligt hade hänt. Hon avslutade telefonsamtalet och jag fick veta –

Då Eva nyligen varit ute med Mio (20 meter från vår altan) för att kissa så tuggade Mio på något som visade sig vara en svamp (stenmurkla). Tack och lov så är Eva ganska kunnig på svampar och visste att den är giftig. Det var Giftinformationscentralen hon hade i telefonen då jag kom hem, och på deras rekommendation tog jag Mio med mig och åkte direkt till Södra Djursjukhuset i Kungens Kurva.

Magen tömdes, glädjande nog fann vi inget som påminde om svamp. Men då man ej kan vara helt säker så enades vi om att behandla och övervaka i förebyggande syfte, så jag fick lämna kvar Mio på sjukhuset över natten. Behandling med dropp, provtagning av njur och levervärden etc. Jag har bara ca 10 min med bil till djursjukhuset och all expertis som finns där. Det är naturligtvis underbart att bo så nära när något sånt här händer, men det var inte roligt att behöva lämna henne ändå.

Blodprovstagning på Mio. Två ur den fantastiska personalen på Södra Djursjukhuset hanterade både Mio och en ängslig Husse på bästa sätt. Även om det inte var roligt att lämna kvar henne, så kändes det i alla fall tryggt och rätt att göra det.

Efter en orolig natt och lång förmiddag ringde de just nu äntligen från Djursjukhuset, inga tecken på förgiftning så här långt. Jag åker och hämtar henne genast, återkommer med uppföljning lite längre fram.

Nedan- en kort filmsnutt (efter inledande behandling) på en trött, lite förvirrad men lugn å cool Mio

 

En enda stenmurkla kan betyda döden för en människa. Enligt veterinären är den ännu giftigare för hundar och är man då bara 8 veckor gammal som lilla Mio, så krävs det inte mycket. Innerligt tacksam är jag för min frus kunskap om svampar. Själv hade jag (av okunskap) tyvärr inte tagit så allvarligt på det hela. Att valpar lever farligt på många sätt och p g a av allt de vill äta, det vet jag. Men detta var en total överraskning och nyhet för mig, tänker att det kanske finns fler hundägare som borde veta så sprid det gärna…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Stenmurklan är en dödligt giftig svamp. Mio (8 veckor) är inlagd på Södra djursjukhuset för behandling och observation i natt.

  1. Clare Mahisa skriver:

    Bra jobbat👏🏿

Kommentera gärna om du vill