Det positiva med hundrädsla…

De allra flesta tycker om hundar, men människor med hundrädsla är något jag stöter på då och då. Orsaker till rädslan kan vara flera och bero väldigt olika erfarenheter. Hur rädd man är, varierar också mycket. Allt ifrån att att känna lite lättare obehag, till att få panikkänslor, hjärtklappning andningssvårigheter etc.

Stark hundrädsla måste vara ett stort lidande för den som lever i vårt ”hundrika” samhälle. Som hundägare har jag naturligtvis ett stort ansvar för att oönskade kontakter mellan hund och människa inte sker.

Nu till det enda som är positivt med hundrädsla, och det gäller all hundrädsla.

Hundrädsla är en fobi och den är behandlingsbar. Idag finns enkla och effektiva metoder som minskar och många gånger helt tar bort hundrädsla.

Ibland händer det att hundrädsla minskar dramatiskt utan någon specifik behandlingsmetod. Det kan räcka med att någon som är hundrädd får möjlighet att på egna villkor successivt närma sig en hund som är tränad att uppföra sig lugnt och respektfullt mot människor. Det är just vad som hänt på de äldreboenden där Bruna och jag jobbar.  Då vi började vårt arbete, fanns det personal som uppgav att de var hundrädda.

Idag har flera ur personalen berättat att det obehag eller rädsla de kände då vi började arbeta hos dem, nu minskat dramatiskt eller helt upphört.

En av dem är undersköterskan Clare, på Mårtensgården. Det är Clare och Bruna du ser på bilden här under.

Första gången de möttes höll sig Clare på lite avstånd. Idag kan det se ut så här. Inte är det väl rädsla man tänker på när man ser de här två tillsammans ?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Det positiva med hundrädsla…

 1. Clare Mahisa skriver:

  Härligt??

 2. Eva skriver:

  Duktiga Bruna som fått Clare att känna glädje och värme istället för rädsla <3 Bra jobbar Clare!

 3. cina skriver:

  trevlig bild bra jobbat alla tre// Cina på Mårtensgården

 4. Lilian skriver:

  Härligt att följa Bruna och ditt arbete med både boende och personal.

 5. Tack Lilian. Roligt att du kommenterar inlägg. Du är mer än välkommen?

Kommentera gärna om du vill